Juli 2022

Hoe heerlijk vind ik het om een lekkere cappuccino te drinken. Goede licht gebrande koffiebonen, zo’n heerlijke schuimige melklaag en dan een klein beetje rauwe cacao als topping. Daar kan ik echt van genieten.

Maar ik wil niet zoveel melk producten gebruiken en van soja producten ben ik ook niet zo’n fan, maar ik had een mooi alternatief gevonden, plantaardige melk in Barista stijl. Havermelk dus. Het maakt een heerlijke schuimige laag op mijn koffie en ik genoot er volop van.  Nu is haver erg gezond, het is van nature glutenvrij en zit bomvol gezonde vitamines en mineralen. En havermelk is gemaakt van slechts haver en melk, toch?

Afgelopen week bereikte mij het bericht van LEEFBewust over een niet te noemen merk havermelk. En wat blijkt? Het zit bomvol met een verborgen suiker die vrijkomt tijdens het productieproces. Het is ook nog maltose, een supersuiker, met een schokkende glycemische index van 105! Vergelijk je dat met tafelsuiker, dat heeft een index van 65 en cola heeft 75!

Dus je snapt wel hoe groot mijn shock was na dit bericht! Mijn heerlijke ochtend cappuccino’s zijn gewoon vergelijkbaar met glaasjes cola! Terwijl ik weet hoe belangrijk het is als schildklier patiënt en overigens geldt dat voor iedereen om voorzichtig om te gaan met suiker. Insuline pieken wil je ten alle tijden vermijden, dat gaat ten koste van je algehele gezondheid.

Het leermoment is dus nooit te vertrouwen op de voedingsindustrie, hoe betrouwbaar de verpakking er ook uit ziet en hoe zeer het ook aangeprezen wordt als gezond …

En wat nu, wat is het alternatief? Koffie zwart? Of valt er nog iets anders te verzinnen?

Het blijkt dus dat je heel gemakkelijk havermelk zelf kunt maken. Water, haver even blenden, door een fijne zeef halen en klaar. En als je het wat dikker wilt hebben kun je wat cashewnoten toevoegen. Hoe simpel is dat?

Wat ook lekker is, om zelf amandelmelk te maken. Wel even de amandelen een nachtje weken, afspoelen en daarna blenden met water en door de zeef halen. Wel wat duurder en ook maar beperkt houdbaar maar o zo lekker in mijn cappuccino!