In je darmen huizen biljoenen bacteriën, die samen met virussen, gisten en schimmels je microbioom vormen. Al die bacteriën bij elkaar kunnen wel 1.5 kilo wegen en hebben een enorme impact op jouw leven en hoe jij je voelt en ze doen enorm goed werk! Het microbioom helpt bijvoorbeeld mee om je darmwand gezond te houden, ook traint het je afweersysteem. Dat zorgt ervoor dat je minder snel ziek wordt en sneller beter bent.

Daarnaast heeft jouw microbioom hebben directe invloed op jouw schildklier, daarom is het enorm van belang dat je het microbioom gezond houdt.

Functie Darm met invloed op je schildklier

De omzetting van T4(inactief schildklierhormoon) naar T3(actief schildklierhormoon gebeurt voor 20% in de darm. Het gebonden T3 wordt vrijgemaakt door het enzym sulfatase, dit enzym wordt gemaakt door gezonde darmbacteriën zoals lactobacillen en bifido bacteriën. Bij een onbalans in het microbioom is er onvoldoende sulfatase en kan er onvoldoende vrij T3 gemaakt worden. Bij een gezond microbioom is de aanwezigheid van totaal T3 en fT3 6x de hoeveelheid van rT3(blokkerend schildklierhormoon)

Stress

Is het microbioom uit balans door een stress reactie? Door maagzuurremmers, antibiotica, corticosteroïden, slechte voeding of een infectie wordt een stressreactie veroorzaakt waardoor het hormoon cortisol omhoog gaat. Cortisol remt de aanmaak van fT3 en stimuleert de aanmaak van rT3. Dit rT3 hecht zich aan de receptor op de celwand waardoor er minder fT3 kan hechten en de cel minder wordt geactiveerd. Bij een korte stress reactie zal dit zich snel weer herstellen, maar bij chronische stress blijft dit in stand en zal het zich uiten in allerlei klachten.

Buffer

Diverse darmbacteriën waaronder de E-coli blijken in staat om fT3 te binden aan hun schildklierreceptor. Ze vormen daardoor een buffer met reserve schildklierhormoon en zijn in staat schommelingen in de schildklierhuishouding op te vangen. Dit kan de behoefte aan schildklierhormoon(medicatie) verlagen.

Probiotica?

Er blijkt uit onderzoek dat probiotica met lactobacillen en bifido bacteriën de beschikbaarheid van de hoeveelheid schildklierhormoon vergroten en daarmee de schildklierfunctie stabiliseren. Dus het kan zinvol zijn om probiotica te gebruiken

Vezels en boterzuur

Gunstige darmbacteriën die leven van het aanbod aan vezels uit de voeding, zorgen voor de productie van korte ketens boterzuur in de darmen. Uit onderzoek blijkt dat de hoeveelheid boterzuur een directe relatie heeft met de hoeveelheid TREGS. TREGS zijn hele belangrijke T-cellen van het immuunsysteem die een positieve invloed hebben op auto-immuniteit. Aangezien de meest voorkomende schildklierziekten veroorzaakt worden door auto-immuniteit is het hebben van voldoende TREGS positief voor schildklier patiënten.

Lekke darm

Alle darmbacteriën in de juiste hoeveelheid hebben een eigen functie, zo zijn er soorten die onstekingsprocessen verminderen en andere soorten zoals Prevotella helpen het darmslijmvlies te vernieuwen en verminderen daardoor de doorlaatbaarheid van de darmwand. Bij een lekke darm is de doorlaatbaarheid te groot en dat activeert het immuunsysteem te veel.

Overgroei

Bij een overgroei aan schadelijke bacteriën is er een overmaat aan celwanden van de bacteriën aanwezig het zogenaamde LPS, deze zijn toxisch en ontstekingsbevorderend en hebben directe invloed op de schildklierhuishouding.

  • Verlagen de schildklierhormoon spiegels
  • Verminderen de schildkliergevoeligheid van lichaamscellen
  • Verhogen het inactieve rT3
  • Stimuleren het ontstaan van auto-immuunziekten
  • Verstorende invloed op de hypofyse

Relatie met Oestrogenen

Een verminderde spijsvertering kan er voor zorgen dat er minder goed overtollige oestrogenen afgebroken en afgevoerd kunnen worden via de ontlasting. Dit kan leiden tot een te grote hoeveelheid oestrogenen(oestrogeendominantie). Oestrogenen binden zich aan de schildklierhormoon transport eiwitten(TBG) in het bloed. Hierdoor is er minder plaats voor het transport van schildklierhormoon naar de weefsels en kan er een tekort ontstaan. Daarom is het belangrijk om naast de spijsvertering ook de geslachtshormonen in balans te houden.

Omgekeerde functie schildklier met invloed op de darm

Alle verteringscellen hebben ook schildklierhormoon nodig, wanneer er te weinig hormoon beschikbaar is, maken de spijsverteringsorganen te weinig enzymen aan voor de vertering van voedsel, waardoor voedsel en afvalstoffen te lang in het spijsverteringskanaal blijven. Dit vergroot de kans op verstopping, reflux klachten, overmatige gasvorming en overgroei van ongewenste micro organismen. Hierdoor kunnen lever, hersenen en andere systemen overbelast raken met gifstoffen en ontstekingsbevorderende stoffen. Daardoor komt de schildklierhormoonhuishouding verder onder druk waardoor de functie verder achteruit gaat.

Schildklierhormoon is essentieel om het darmslijmvlies in goede conditie te houden.

Hoe gunstig is het dat door het optimaliseren van de vertering en het darmmicrobioom de schildklierhuishouding beter in balans te brengen is!